In onze vertelling is er sprake van twee werelden.

 

De echte wereld

Londen, Engeland in 1643, de tijd waarin Coriander leeft.

Het is erg onrustig in Londen en Engeland. Koning Karel I is zojuist onthoofd en zijn  zoon is gevlucht naar Frankrijk, omdat protestanten onder leiding van Oliver Cromwell het katholieke Engeland willen bezetten.

 

De andere wereld is de sprookjeswereld

Een wereld die geheel anders is als de onze. Neem bijvoorbeeld De Tijd: wat bij ons jaren duurt, kan in deze wereld 10 minuten duren... wonderlijk ...

Maar ook in deze wereld is het niet rustig.

Als wij sprookjes lezen, dan lopen sprookjes meestal goed af. Maar in onze vertelling dreigt het mis te lopen.

Heks Rosmore probeert de macht te grijpen

 

Coriander

 

Rolverdeling

 

Kind Coriander:  Wesley, Lisa, Bessie

Verteller Coriander:  Leona, Bessie, Eva, Lisa, Wesley

Moeder Eleanor Hobie:  Eva Krabman

Vader  Thomas Hobie:  Felix Lans

Kamenierster Mary Danes:  Emma Stassen

Kleermaker Meester Thankless:  Jarno Wiggerts

Leerjongen Gabriel Appleby:  Wouter Baas

Maud Leggs:  Bessie Bornkamp

Dochter Hester:  Leona van Diest

Dominee Arise Fell:  Edo Verhoeff

Dokters Turnball:  Jasper Gort

Turnball’s ‘kundige’ hulpjes:  Wouter, Sweder

Mevr Bedwell:  Sweder de Sitter

Buurjongen Edmund:  Sweder de Sitter

Pop Beth:  Melissa Tukker

De dood:  Edo

 

 

Reactie leerling:

 

De voorstelling Coriander was een geweldige ervaring. Met de toneelgroep en Maitta hebben we veel lol gehad en geleerd. Ik wil ik één van de dingen vertellen die ik geleerd heb.

 

In deze voorstelling speelde ik onder andere de boze stiefmoeder: Maud Leggs. Zij was in het eerste opzicht een door en door slecht mens. Ze mishandelde haar dochter en stiefdochter, bedroog vele mensen, misleidde haar man en plunderde er met haar ‘geliefde’(dat is een ander persoon dan haar man), Arise Fell, op los. Kortom, ze joeg iedereen de stuipen op het lijf.

Als je deze rol zo zou spelen, zou er weinig drama en diepte in zitten. Maud Leggs zou alleen maar de vervelende, harteloze stiefmoeder zijn. Daarom heb ik me meer in haar verleden verdiept. Ik vroeg me af waarom ze de dingen doet zoals ze ze doet.

In het originele verhaal (het boek Ik, Coriander) wordt beschreven dat Maud in haar verleden vele kinderen is verloren aan ziektes. Ook was ze haar man verloren omdat hij moest vechten in de oorlog. Daardoor is ze zo beschadigd geraakt dat ze zichzelf (denk ik) is verloren in haar agressie. Ze dacht dat alle moeilijke dingen makkelijker op te lossen waren als ze ze maar met agressie behandelde.

Wat mij dan mooi leek om te spelen, was de tweestrijd. Aan de ene kant de agressie waarmee ze alles oplostte, wat, na een tijdje in haar systeem zat. Aan de andere kant de lieve vrouw die ze ooit geweest was, wat soms nog wel in haar schuilde.

Het was een top jaar met een top voorstelling! Het belangrijkste wat ik geleerd heb is om meerdere kanten en zo diepte in een persoon te leggen.

 

Groetjes,

Een leerling

 

2012