2015

En daarom houdt niemand van ons

De voorstelling van 27 en 28 juni

 

En daarom houdt niemand van ons, een confronterende dorpsdetective. Vijftien jongeren hebben het afgelopen jaar bij jeugdtheaterschool Maitta keihard gewerkt aan een zelfgeschreven voorstelling geinspireerd op Under Milkwood van Dylan Thomas en Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans. Hieruit kwam een denkproces over wat het voor de jongeren zou betekenen om deel uit te maken van een kleine en gelovige vissersgemeenschap waar iedereen elkaar kent, en hier zijn ze mee aan de slag gegaan.

 

Wat zou het voor zo'n gemeenschap betekenen als er een moord werd gepleegd, iedereen kent elkaar en niemand is ongeroerd. Maar niet alleen de moord speelt de hoofdrol, ook de onderlinge relaties tussen de dorpelingen is een belangrijke plotlijn. Een dominee met zijn gezin komt onder druk te staan en de assistent van de rechercheur wordt in verwarring gebracht door de wulpse verpleegsters die door het dorp lopen. Oude liefdes komen weer boven en halen nog een oud sterfgeval in het dorp boven. Iedereen in het dorp wordt opeens met arendsogen bekeken en de meest onschuldigen lijken een geheim te hebben. Een roddel is opeens niet zo onschuldig meer in een dorp vol vrees en wantrouwen. Als je er niet bij hoort is dat een moeilijke positie in een dorp vol angst en verwarring.

 

Niet alleen tekst maar ook beeld speelt een grote rol in deze voorstelling. Een strak en simpel decor en al even strakke scenes zetten de toon in de voorstelling, deze worden echter afgewisseld door scenes die abstraherend en associatief werken.

Erbij horen versus jezelf zijn. Je bloot geven ten koste van je kwetsbaarheid.  Dromen over een wereld in harmonie versus harde realiteit.

Onder de laag van het intieme dorpstafereel schuilt een woeste kracht. Wat als het je niet lukt om een perfecte dochter of zoon te zijn? Wat als je in de ogen van de ander tegen valt? Wat als je eigenlijk niet bent zoals je zou willen zijn?

 

In sprekende beelden en gepassioneerd spel laten de jongeren zien wat hen raakt, verwart of inspireert.

 

 

 

 

Reacties:

 

En Maitta, jij ook reuze bedankt voor al je inzet, toewijding en enthousiasme, wat resulteert in een prachtige hechte groep spelers die absoluut het beste van zichzelf (kunnen) laten zien.

Wij hebben genoten van de voorstelling(en) afgelopen weekend.

Fijne vakantie en groet

 

 

Hallo Maitta,

We hebben genoten gisterenavond van het stuk! Jisse vond de spelers heel erg goed, het was ook best een volwassen stuk met heerlijke humor ook en voor Jisse nieuwe dingen op het gebied van theater. Welke dingen je nog meer kan doen met de wereld van het realisme op het toneel, die op zichzelf weer een eigen realiteit is of juist niet. Spannend en levendig, dankjewel!