Iph & Ik

2013

Foto's van de voorstelling op

22 en 23 juni op Zonnestraal zijn van:

Jan Herman Baas, Marijn Cornelis, Henk Lieberton, Sophie Koster, Roger Reuver, Samantha van der Rijst, Kirsten Smallenberg en Cees van Vliet

 

We hebben een periode van januari tot juni waarin we met alle groepen van de Jeugdtheaterschool samen één voorstelling gaan voorbereiden. Het wordt de voorstelling Iph & ik, geïnspireerd op het toneelstuk van Pauline Mol ‘Iphigeneia, koningskind’ en de teksten van Euripides. Het zal op 22 en 23 juni in de Beukenlaan en het Openluchttheater te Zonnestraal uitgevoerd worden. Het publiek loopt langs verschillende taferelen en maakt zo de vervloeking van Tantalus,  het ontstaan van de twistappel, het Parisoordeel en uiteindelijk het onmogelijke offer van Iphigeneia mee.

 

Op een aantal foto’s zie je de start van dit project bij middelbare schoolleerlingen die juist aan de slag gaan met allerlei tekstfragmenten uit het stuk Iph & ik.

Wat is het thema van deze scène?

Waar raakt het thema jou als speler.

Welk doel heeft elk personage in deze scène?

Welke rol wil je spelen, wat is nieuw of uitdagend om te spelen?

 

Na het doorspreken van de tekst gaan ze een aantal lessen werken met verschillende spelmaterialen als startpunt om tot spel te komen. Zo werken ze met o.a. kranten, lappen, muziekfragmenten, geluid, gedichten, fotomateriaal, kledingstukken, attributen, maskers enzovoort.

 

Hieruit worden de duidelijkste spelscènes gekozen waar vervolgens de volgende  speltechnieken mee getraind gaan worden. Wat gebeurt er als je het ritme, de ruimte, de energie, van een beweging, mise-en-scène of tekst verandert? Hoe beïnvloed dit de betekenis van een tekst, rol of scène?

 

In het Openluchttheater van Zonnestraal zullen 5 groepen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar een beeldende voorstelling laten zien van een oude Griekse tragedie.

Wie kent het verhaal van de Trojaanse Oorlog niet, of het verhaal van het Houten Paard? Maar vóór we over deze beroemde oorlog verhalen, is er eerst nog een ander verhaal te vertellen.

 

Een lang verhaal, over het vervloekte geslacht der Atriden: vervloekt door hun hoogmoed en hebzucht. Als dan uiteindelijk de mooie Helena geschaakt wordt door de Trojaan Paris, heb je de poppen aan het dansen: de Grieken willen wraak, buit, oorlog! Maar om de vloot uit te kunnen laten varen heb je wind nodig.

En laat Godin Artemis deze nou net hebben weggenomen en pas terug willen geven als Agamemnon zijn dochter Iphigeniea zal offeren. Zal dit gebeuren?

Kom kijken naar Iph & ik.

 

 

Reactie:

 

R ging thuis meteen aan de slag met het verhaal. Ze vind het zo leuk!

We hadden gisteravond een rapportgesprek met de juffen van R en ze benadrukten dat het zelfvertrouwen van R de afgelopen maanden zo is gegroeid. We hadden zelf ook al gezien dat ze heel erg goed in haar vel zit en we denken dat de theaterlessen hier zeker aan bijdragen! R gaat ook heel graag naar de lessen! Bedankt daarvoor!

Hartelijke groeten,

S

 

 

Reactie:

 

Hoi Maitta,

Leuk dat ik nog steeds op je maillijst sta, want daardoor kan ik meegenieten van de mails die je aan je leerlingen stuurt.

Wat een mooi stuk heb je uitgezocht voor ze en leuke opdracht in de mail!  Ik zou zo mee willen doen ...

Fijn weekend

 

Gedicht leerling n.a.v. Iph & Ik

 

Wie ben ik?

Ik ben mezelf, maar waar kan ik mezelf echt zijn? Op school, nee. Waarom niet, omdat ik  anders ben dan anderen? Ja. Als je op school anders bent, val je al snel buiten de boot, hoor je er niet bij, en dat ben ik.

Waar kan ik dan wel mezelf zijn? Thuis en hier.  Waar het niet uitmaakt hoe je bent, je wordt hier geaccepteerd zoals je bent.

 

 

Reactie:

 

Hallo Maitta,

M heeft ervan genoten. Ze vond het dansen ook heel leuk en het meedoen met de groten. Zo mooi die trotse glimgezichten van de kinderen. Knap hoe je alles georgaiseerd had en zo kalm bleef! De muziek erbij was ook mooi en de Maitaart heerlijk. Eigenlijk wilde ik broertje T zondag niet meer mee laten gaan omdat wij het zaterdag al gezien hadden, maar hij wilde perse weer mee. Dus ook voor zeven-jarigen was er genoeg te genieten. J vond het ook mooi. Ze bekeken alles heel aandachtig.

 

 

Reactie:

 

Lieve Maitta.

Het was erg leuk dit jaar.

ook optreden was ook erg leuk!!!

Bedankt voor het fijne jaar!

Helaas ben ik er volgend jaar niet bij.

Ik heb er wel veel van geleerd.

Ik zal wel een paar meisjes missen,

en jou naar tuurlijk ook!

 

Groetjes, A

 

 

 

Reactie:

 

Hi Maitta!

Ik wil je nog even laten weten dat we de voorstelling erg leuk vonden. Ook onze ouders hebben er van genoten. Chapeau! De opzet van zondag was inderdaad beter, de verschillende scenes waren beter te volgen. Wel liepen de groepen van 15 na een paar scenes gek genoeg helemaal door elkaar :-). Maar dat mocht de pret niet drukken. Q vond het ook helemaal leuk