2014

Shakespeare: King Lear

 

Reactie:

 

Hoi Maitta,

We hebben enorm genoten van de voorstelling!

En wat een fijne club is er ontstaan.

Mooi om te zien dat ze het echt met elkaar realiseren.

Waardevol, ook  om daar onderdeel van te zijn.

En voor ons om er van mee te genieten, ook van het hele proces (vanaf de zijlijn).

Groet  A

 

Rolverdeling

 

Koning Lear,  Wouter en Sweder,

Gonoril,   Leontine,  oudste dochter van Koning Lear

Regan,   Eva,   middelste dochter van Koning Lear

Cordelia,  Jasmijn,   jongste dochter van Koning Lear

Hertog van Albany, Bart,   echtgenoot van Gonoril

Hertog van Cornwall, Felix,   echtgenoot van Regan

Gravin van Gloucester, Lisa en Bessie,  trouw aan Koning Lear

Edgar,   Stan,   goede zoon van Gloucester

Edmund,  Joris,   bastaard zoon van Gloucester

Graaf van Kent,  Amiel en Daan,      aanbidder van Cordelia

Oswalda,  Samantha,  hofdame van Gonoril

Nar,   Edo,

Lot,   Melissa,

Koning van Frankrijk, Daan,

Koning van Bourgondiƫ, Sweder,

Het toneelstuk begint bij de dochters die al weten van de op hande zijnde verdeling van het rijk van de reeds oud geworden Koning Lear. De oudste twee dochters, Gonoril en Regan, zijn getrouwd maar Cordelia, de jongste is nog vrij en zeer gewild. Maar wanneer Lear aan Cordelia het grootste deel wil schenken, mislukt zijn plan compleet. Cordelia weigert de vleierij van haar zussen te overtreffen, omdat ze vindt dat dit geen recht doet aan haar oprechte liefde voor haar vader. Lear, zeer ontdaan door haar reactive, verdeelt haar deel van het rijk tussen Gonoril and Regan. Cordelia wordt verbannen. De Koning van Frankrijk huwt haar en neemt haar mee.

 

Niet lang nadat Lear afstand gedaan heeft van zijn troon, ontdekt hij dat zijn dochters Gonoril en Regan hem verraden en er volgt een hevige ruzie. De Graaf van Kent, die voor Cordelia opkwam en verbannen werd voor zijn daad, keert terug. Hij heeft zich vermomd als de bediende om de koning te kunnen beschermen, aan wie hij nog steeds trouw is. Ondertussen bevechten Gonoril en Regan elkaar om Edmund. Tevens tracht  Cordelia met behulp van het Franse leger hen te verjagen omdat ze de troon aan haar vader terug wil geven. Als alles uit de hand loopt op het eind, vergiftigen de twee zussen Gonoril en Regan elkaar uit jaloezie.

 

Een ander subplot betreft de Gravin van Gloucester wier beide zonen, de goede Edgar en de slechte Edmund, het met elkaar aan de stok hebben. De bastaard Edmund had verhalen over zijn halfbroer verzonnen waardoor Edgar tot ballingschap werd gedwongen. Hij blijft echter, vermomt zich en veinst mentale gestoordheid. Edmund gaat een verbond aan met Gonoril en Regan. Gloucesters ogen worden uitgestoken door toedoen van Edmund zodat de weg naar de macht open ligt voor Edmund.

 

Lear verschijnt in Dover na eindeloos zwerven over de hei waar hij, raaskallend ronddoolt. Gloucester was ook naar Dover vertrokken om de koning te dienen maar wil zich van een klif gooien. Edgar voorkomt dit en zij ontmoet kort daarna Koning Lear.

 

Als dan uiteindelijk Cordelia en Koning Lear opgepakt worden door het Engelse leger, wordt Cordelia gedood door Edmund, waarna Koning Lear overmand door spijt, zich ook van het leven beneemt.

 

 

We hebben een mix gemaakt van de teksten van William Shakespeare en Bart Moeyaert.

 

 

Reacties:

 

Ja Maitta, het was ook zeer fraai om te bekijken, een fijne voorstelling. Knap gedaan, die groep zat goed in elkaar. De vormgeving van de diverse gruwelijkheden werkte erg suggestief. Prachtig toneel. Bijzonder om je op je  school met je toneelkinderen bezig te zien.

 

 

Dag Maitta,

Ik wilde je nog complimenteren met de voorstelling van zondag. We hebben er erg van genoten. Leuk om S zo in zijn rol te zien opgaan. En dat gold ook voor de anderen van dit gezelschap. Gelukkig werd er deze keer goed op tempo gespeeld. Dus bleven we binnen de 2 uur. De locatie was prachtig, maar werd op een gegeven moment wel warm. Bepaald geen lichte kost, maar C was onder de indruk, dus missie geslaagd!

H. Gr.

 

Stagiaire:  Hallo Maitta,

Ik wilde je nog even bedanken voor gisteren, ik heb het super naar mijn zin gehad.

Ook wil ik L bedanken en de gehele laatste groep.

Zij hebben me laten zien dat alles leuker is met z'n allen, ik wilde vragen of je ze dat nog wilde zeggen?? En of je ze allemaal een dikke knuffel wilde geven namens mij....

Ik hoop dat zij mij ook gezellig vonden en dat zij het ook leuk hebben gehad

Echt super super super leuk heb ik het gehad.

Mocht er binnenkort nog hulp nodig zijn met die bakken uit te zoeken mail mij dan, dan kom ik gewoon weer helpen want het was hartstikke leuk.

 

Liefs,

T