2014

Shakespeare: Een midzomernachtsdroom

 

Rolverdeling

 

Lysander, verliefd op Hermia,   Katinka
Hermia,  verliefd op Lysander   Susana Susanna
Demetrius, aanvankelijk verliefd op Hermia,  Bram
Helena,  verliefd op Demetrius,   Marije Robin
Egeusta,  moeder van Hermia,   Suusa
Theseus,  Hertog van Athene,   Thije
Hippolyta, Koningin van de Amazones,  Lune
Spoel,  toneelspeler,    Ailinh
Dissel,  regisseur,    Suusa
Wind,  toneelspeler,    Susana
Puck,  dienaars van Oberon,   Ninke Inge Ailinh
Oberon,  Koning van het Bos,   Thije
Titania,  Koningin van het Bos,   Lune
Elfen,  dienaars van Titania,   Inge Ninke Ailinh

We bevinden ons op de avond voor het huwelijk van de Atheense koning Theseus met de koningin der Amazones Hippolyta. Deze avond begint roerig want moeder Egeusta wil dat haar dochter Hermia met Demetrius huwt, maar haar dochter weigert. Als Hermia geconfronteerd wordt met een oude Atheense wet dat ze moet huwen of anders de doodstraf krijgt of non moet worden, besluit ze met Lysander, de jongen op wie ze eigenlijk verliefd is, weg te lopen naar het bos. Hermia licht haar beste vriendin Helena in omtrent haar plannen. Helena is echter verliefd op Demetrius en  vat het plan op om Demetrius voor zich te winnen, door de plannen van Hermia te verraden aan Demetrius. Demetrius gaat achter Hermia aan, gevolgd door Helena.

 

Ondertussen arriveren Oberon en zijn vrouw Titania, koning en koningin van de feeën, in hetzelfde bos, om het huwelijk tussen Theseus en Hippolyta bij te wonen. Oberon en Titania zijn van elkaar vervreemd doordat Titania weigert haar knecht als schildknaap aan Oberon af te staan. Oberon is beledigd en vraagt zijn elf Puck om hem te helpen een magisch sap te verkrijgen van een bloem. Het sap zorgt ervoor dat het slachtoffer verliefd wordt op het eerste levende wezen dat het ziet, wanneer het wakker wordt. Oberon zorgt ervoor dat het sap opgenomen wordt door Titania, zodat Titania afgeleid wordt, en hij haar kan dwingen de knaap af te geven.

 

De zaken worden nog complexer wanneer Oberon kennismaakt met Demetrius en Helena. Hij geeft Puck de opdracht om de magische bloem ook te gebruiken op Demetrius, om Helena te helpen zijn liefde te winnen. Puck besprenkelt echter per ongeluk Lysander, waardoor deze op slag verliefd wordt op de aanstormende Helena. Als Lysander Helena nu zijn liefde verklaart denkt zij dat het een grapje is en vlucht. Lysander gaat haar achterna en laat Hermia alleen achter. Als Hermia wakker wordt, gaat zij op zoek naar haar geliefde, maar komt in plaats daarvan Demetrius tegen. Zij beschuldigt Demetrius ervan Lysander vermoord te hebben, maar deze ontkent. Daarop dwaalt Hermia verder en gaat Demetrius slapen. Inmiddels is koning Oberon achter Pucks vergissing gekomen; hij draagt Puck op Helena te halen en besprenkelt Demetrius' ogen met het sap. Helena komt (met Lysander achter zich aan) en Demetrius wordt wakker. Helena heeft nu aanbidders, terwijl Hermia verstoken is van hun liefde. De vier jongelingen maken de rest van de nacht ruzie met elkaar, maar raken elkaar kwijt in de magische mist van koning Oberon; uiteindelijk vallen ze allemaal uitgeput in slaap.

 

Ondertussen dienen zich een paar brutale toneelspelers aan, om voor Theseus' huwelijk een romantische komedie op te voeren genaamd Pyramus en Thisbe. Ze gaan aan de rand van het bos het stuk instuderen. Puck verandert Spoels hoofd in de kop van een ezel. Titania wordt wakker door het gezang van Spoel, en wordt onmiddellijk verliefd op hem. Ze behandelt hem alsof hij een nobele en respectabele heer is, ze baadt hem in haar liefde. Terwijl ze in dit stadium van devotie verkeert, komt Oberon op, die zich schaamt en alles weer goed maakt.

 

De magische uitwerking van de bloem op Lysander wordt verbroken, maar wordt toegestaan om nog door te werken op Demetrius, zodat Demetrius zijn liefde voor Helena behoudt. De feeën verdwijnen dan, en Theseus en Hippolyta doen hun opwachting in het bos, tijdens een vroege jacht. Ze wekken de geliefden en omdat Demetrius niet meer van Hermia houdt, verbreekt Theseus Egeus' eis, en organiseert een groepshuwelijk. De geliefden beslissen dan maar dat de gebeurtenissen van de nacht ervoor een droom moeten zijn geweest.

 

 

 

 

Reactie:

 

Hi Maitta, wat was het leuk vandaag! We hebben echt genoten van de voorstelling.