2012

Op & In het nieuws

In deze cursus zijn we bezig geweest met allerlei basistechnieken van spelen. Het belangrijkste daarbij was veiligheid in de groep en plezier in de opdrachten. Iedereen kan tijdens deze lessen aan de slag op zijn eigen niveau. Het gaat er (nog) niet om of het mooi is om te zien, maar het gaat om het spelgenot, het ontwikkelen van je fantasie en het leren samen te werken.

We hebben veel gewerkt met lappen. Daar kun je heerlijk mee bouwen, je mee verkleden en bovendien van alles mee uitbeelden: dieren, voorwerpen, materialen waar je op kunt lopen, of aan kunt trekken.

 

We hebben geleide verhalen uitgeprobeerd, waarbij ik in het door de leerlingen gemaakte decor allerlei spelsituaties en/of veranderingen aangaf. We ontdekken hoe moeilijk het is om samen naar een spannend moment of een ontknoping toe te werken, maar ook hoe boeiend dat is.

Op een gegeven moment zijn er ‘lievelingsverhalen’ ontstaan. Samen hebben we gekeken of we daar stukjes uit konden halen om verder te onderzoeken en uit te breiden. Uiteindelijk zijn we met elkaar gaan ‘schrijven’. We hebben een denkbeeldige kapstok gekozen waar we onze lievelingsrollen en -verhalen aan hebben opgehangen, en uiteindelijk zijn we dit gaan voorbereiden voor een publiekspresentatie. Daarbij was het oefenen met speltechnieken zoals o.a. rolopbouw (hoe ziet jouw personage eruit en hoe kan je elementen van jouw personage vergroten? Wat doet kostuum? Maakt het je deftig, oud, gemeen?), ritme (hoe verandert een scène als we er ineens een stilstand in doen? Of een stukje heel snel of juist langzaam spelen?) en herhalen (we doen als groep bepaalde handelingen die we telkens terug laten komen) heel belangrijk.

 

En dan is het zo ver: we gaan optreden! Moeilijk om alles te onthouden en spannend wie er straks allemaal komt kijken, maar uiteindelijk zijn we er klaar voor. Uiteindelijk staan we in Theater Achterom, geschminkt en wel, ondersteunt Hannah ons met livemuziek op haar gitaar en spelen we: Op & In het Nieuws!