Open Monumentendag op 11 september 2011

2011

Een teringdag op Zonnestraal

 

Reacties

 

Vanmiddag waren wij in het ziekenhuis van Zonnestraal. Het gebouw kwam letterlijk en figuurlijk tot leven en geen kind viel uit zijn rol. Heel knap! Het deed ons denken aan ‘vroeger tijden’ toen wij nog al eens de voorstellingen bezochten van BEWTH. Al met al was het weer een geweldige prestatie, hartelijk dank!

De oma en opa van M.

 

 

Beste mensen van Jeugdtheaterschool Maitta,

Heel graag wil ik jullie mijn complimenten overbrengen voor wat jullie op Open Monumentendag 11 september jl. hebben opgevoerd in Landgoed Zonnestraal. Door jullie uitstekende en originele spel, maar ook door de schmink en aankleding hebben jullie een heel natuurgetrouw beeld neergezet van tuberculose in de vorige eeuw. Ik zag dat mensen daar erg van onder de indruk waren!

Maar heel verrast waren wij door de spontane collecte die jullie hebben gehouden. Alles bij elkaar heeft dit € 172,05 opgebracht!! Als je weet dat je voor € 60 een patiënt van tuberculose kunt genezen hebben jullie op die zondagmiddag dus drie mensenlevens gered! Want zonder goede behandeling en medicijnen is tuberculose een dodelijke ziekte.

Namens KNCV Tuberculosefonds wil ik jullie heel hartelijk danken!

 

Met vriendelijke groet,

Rob Broekstra

Hoofd Unit Communicatie

 

Tijdens de jaarlijkse landelijke Monumentendagen staan altijd de gebouwen, de monumenten, centraal. Ook in Hilversum zijn een aantal monumenten deze dag toegankelijk voor het publiek.

 

Landgoed Zonnestraal draagt jaarlijks bij aan de Monumentendag en door de rondleidingen met een gids, krijgen de bezoekers een inkijkje in de architec-tuur, de sociale historie en de restauratie van de panden.

 

Dit jaar tonen we in samenwerking met Jeugdtheaterschool Maitta Living History: korte historische taferelen, waarbij er allerlei 'handelingen/ bezigheden/ acties' te zien zijn, die een TBC patiënt in 1931 op een dag mee kon maken.

Dit zal plaatsvinden in het Dressel-huyspaviljoen dat zich daar goed voor leent omdat de oorspronkelijke patiëntenkamers en gangen nog bestaan. Het zal worden uitgevoerd door ongeveer 30 leerlingen tussen de 10 en 16 jaar van JTS Maitta.

 

Living History

 

Geneeskunde:

- Bedlegerige patiënten/rondlopende  patiënten, doktoren die een 'röntgenfoto' beoordelen waarop de ziekte te zien is.

- Doktersattributen zoals de Mantouxtest, sputum in kweekbakjes etc. Er wordt gewerkt met historische decorstukken en kostuums.

 

Bezoek:

- De diamantslijpers en hun families. De Notaris Voorzitter van de vereniging.

- Dienstmeisjes met thee/schoonmaaksters.

- Architecten die dit ontworpen hebben in het kader van 'Het Nieuwe Bouwen'.

- Artiesten die optreden (de clowns) in die tijd.

- Bewegingstheater (impressies naar 'Lamentation' van Marthe Graham/foxtrot).

- Muziek uit jaren '30. Muziek van la Traviata la Boheme met thema TBC)

- Gedicht C. Budding

 

Doel:

Educatie voor jong en oud door op een vermakelijke manier, via Living History, de geschiedenis en betekenis van Zonnestraal en het Dresselhuyspaviljoen zowel in beeld, tekst, theater als muziek te vertolken.