Visie & cv

 

Als klein kind woonde ik op een mooie boerderij in Brabant, waar allerlei dieren waren zoals pony's en paarden, een hond, kippen, eenden en ganzen. Ik hield ontzettend van spelen: binnen en buiten: hutten en tenten maken, indiaantje spelen in de bossen met de pony's of met de buurmeiden de poppenkamer bouwen op het weiland. Eigenlijk was het antwoord steevast als er s'avonds geroepen werd 'Maitta, binnenkomen, eten!' 'Nee! Nog niet! Even wachten, nog even mam! Nog even spelen!'

 

Kennen jullie dat gevoel, dat je zo heerlijk ergens mee bezig bent, de wereld om je heen vergeet, dat het spel spannend is, of grappig? Dat je niet wil dat dit moment ophoudt omdat je het zo gezellig hebt met elkaar, omdat de vonken overschieten, of omdat je net vol ideeën zit die je nu wil uitvoeren?

Voor mij is dit de grootste 'drive' in mijn theaterwerk: om jullie. mijn leerlingen zulke spannende en mooie spelervaringen laten meemaken, dat je niet wit stoppen met de les! Zoveel pret en enthousiasme oproepen dat je gewoon vergeet dat het eng kan zijn om op de vloer te staan, dat de tijd alleen maar vliegt: zoveel handvatten wil ik bieden dat eenieder zijn ideeën met veel gevoel voor kwaliteit kan vormgeven!

 

 

Leerplan

Jeugdtheaterschool Maitta heeft een eigen leerplan ontwikkeld. De lessen die aan de verschillende groepen gegeven worden zijn op maat gemaakt waarbij het didactisch en pedagogisch handelen voortkomt uit het leerplan.

 

Op de pagina's Cursusaanbod kinderen en Cursusaanbod jongeren vindt u het aanbod van Jeugdtheaterschool Maitta voor dit seizoen. Het beloven weer fijne, speelse en verrassende activiteiten te worden op de verschillende fijne speellocaties.

 

 

Wil je meedoen met Jeugdtheaterschool Maitta, dan vraag ik een hoop inzet, concentratie maar vooral ook het lef om te durven genieten! Samen gaan we er iets moois van maken.

Jeugdtheaterschool Maitta biedt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar uit Hilversum en omstreken de gelegenheid zich persoonlijk, sociaal en artistiek te ontwikkelen door middel van theater.

 

Jeugdtheaterschool Maitta wil dat het voor het kind of de jongere maar zeker ook voor de ouders, een feest is om lessen te volgen bij deze Jeugdtheaterschool! Ze wil een unieke plek bieden waar je, samen met leeftijdsgenoten, leert spelen en toneelspelen, filosoferen en vormgeven, zingen en dansen, van professioneel opgeleide vakdocenten. Vele jaren achtereen kun je er lessen volgen en aan producties en diverse theaterprojecten meedoen. Het is er op gericht om de kunstzinnige, zintuigelijke, magische en realistische beleving van het kind en de jongere te stimuleren.

 

En dat theater leerzaam is, hoeft geen betoog! Je leert beelden, taal muziek spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Je leert om jezelf te presenteren, verantwoordelijkheid te dragen en te delen en je blik te verruimen. Een leuke en spannende ervaring, in een veilige en plezierige werkomgeving, waar je je hele leven wat aan hebt!

 

 

Over Maitta Tegenbosch

 

Maitta heeft al vele jaren ervaring als docent en theatermaker. Na haar studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de UVA, en de eerste graads HBO opleiding Docent Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, heeft zij in 1990 in Engeland aan het Dartington College of Arts de specialisatie Theatre and Education gevolgd. Sindsdien is zij in veel facetten van het theatermaken actief geweest.

 

Zij heeft met veel plezier vormings-werk met bedrijfsopleidingen gedaan, is jarenlang als spelbegeleider/acteur verbonden geweest aan DOL drama op Locatie te Amsterdam bij theatrale amusementsspelen en ze heeft zelf in kinder voorstellingen gespeeld en veel kinder producties geregisseerd Ze heeft inmiddels op verschillende onderwijsinstellingen lessen verzorgd waaronder o.a. HKU Fac. Beeldend, HBO gezondheidsopleiding Ermelo en verschillende basisscholen en middelbare scholen.

 

Tevens is zij oprichter en hoofddocent geweest van de Jeugdtheaterschool Jeugdpodium te Bussum. Zij heeft voor deze JTS het leerplan ontwikkeld waarvoor subsidie verstrekt werd door de landelijke organisatie 'Toekomst op de planken' Hiermee zorgde zij voor een verstrekkende professionalisering van deze organisatie. Ook heeft zij verschillende klein- en grootschalige educatieprojecten op basisscholen geïnitieerd en uitgevoerd met provinciale subsidies in het kader van Actieplan Cultuurbeleid. Tevens heeft zij diverse schoolteams begeleid bij het ontwikkelen van cultuureducatie-beleids- en leerplannen.

 

Maitta Tegenbosch geeft al jarenlang met veel plezier en genoegen theater- en spellessen aan kinderen en jongeren.

 

Maitta Tegenbosch heeft Jeugd-theaterschool Maitta te Hilversum opgezet omdat ze haar eigenheid en artistieke kwaliteiten wil vormgeven in professionele theaterspellessen voor kinderen en jongeren. Inmiddels bestaat Jeugdtheaterschool Maitta al weer vele jaren, bloeit de school en zijn er  verschillende leerlingen door-gestroomd naar het kunstvak-onderwijs.

 

Momenteel volgt Maitta de Master Kunst Educatie aan de Hogeschool van Utrecht, met specialisatie spel in PO.

 

Maitta werkt vanuit de principes van de Reggio Emilia pedagogiek en The Mantle of the Expert van Dorothy Heathcote, verwerkt met de nieuwste inzichten op het gebied van Kunsteducatie.