Winterweek

 

Locatie: Logegebouw Hilversum

Schrijf je nu in!

Vrijdag 27 december

t/m dinsdag 31 december

Avondeten inbegrepen!

 

Van 16.00 – 21.30 uur

Kosten: € 295,--

Volwassenen

vanaf 18 jaar

Pinter

 

Andy zal met jullie aan de slag gaan met een stuk van Pinter. Na een gezamenlijke lezing aan tafel, gaat hij onmiddellijk met jullie de vloer op. Wat volgt is een ‘Pinterlabo’: jullie zullen experimenteren met de personages, de dialogen en de sferen van Harold Pinter. Hoe maak je een personage? Wat kan je met je lichaam toevoegen aan tekst? Wat is subtekst en hoe geef je je woorden zo veel mogelijk verbeelding? En hoe geven we een scène een bepaalde sfeer mee aan de hand van geluid, licht, beeld? Voor dit alles wordt beroep gedaan op jullie persoonlijke verbeelding en gevoelswereld. De sleutel tot dit alles is spelplezier: de speler staat centraal. De workshop eindigt met een toonmoment.

 

In 2010 zag Andy De Thuiskomst van het Antwerpse spelerscollectief FC Bergman naar een tekst van de Britse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. Van dan af is hij alles van Pinter beginnen te lezen. Vier jaar later bewerkte, maakte en speelde hij als afstudeervoorstelling De Huisbewaarder. Volgend jaar plant Andy een tweejarig artistiek onderzoek te doen op Conservatorium Antwerpen naar het oeuvre van Pinter en het belang van de speler die daarin centraal staat. Hiervoor zal hij met mensen uit het professionele werkveld gesprekken aangaan, lezingen opstarten, repetitiemomenten houden en toonmomenten inlassen.

 

Aspecten die centraal staan in het werk van Pinter zijn o.a. het onderbewustzijn, machtsverhoudingen op micro- en macroniveau, de spanning tussen realisme en surrealisme, niet-lineaire communicatie, de ambiguïteit van taal en hoe dit alles tot leven te brengen op scène. Om Pinter te citeren: ‘What goes on in my plays is realistic, but what I’m doing is not realism’. Pinter laat zich moeilijk analyseren: het tekstonderzoek gebeurt op de vloer.

Andy Van Kerschaver (°1987, Temse, België) studeerde Taal- en Letterkunde: Frans-Spaans en Vergelijkende Moderne Letterkunde aan Universiteit Gent (2010), Drama op Luca School of Arts in Leuven (2014) en de Specifieke Lerarenopleiding Drama op Conservatorium Antwerpen (2019). Sindsdien is hij vooral werkzaam als freelance acteur. Hij maakte een aantal solo-voorstellingen waaronder Fondriest over wielrennen en Beveren over zijn werk met gedetineerden. Daarnaast heeft hij een theatercollectief met collega’s van de toneelschool waarmee hij volgend jaar een vierde productie maakt. Af en toe speelt hij ook (gast)rollen op televisie en in film, geeft hij af en toe les en werkt hij als trainingsacteur.