2013

Jubileum workshops

 

Frank Groothof  17 april in de Melkfabriek in Hilversum

Als laatste zal aanstaande woensdag 17 april Frank Groothof acte de présence geven. Dat Maitta specifiek hem heeft gevraagd heeft als voornaamste reden dat ze zich in haar eigen werkwijze als docent sterk door zijn visie op theater heeft laten beïnvloeden.

 

Frank op de vraag wat hij leuk vind aan spelen: ‘Ik maak en schrijf mijn stukken zelf. Zo kan ik bepalen wat ik wil vertellen. Ik kijk altijd naar wat ik persoonlijk met een verhaal heb, ik verbind het met mijn eigen leven. Ik werk eigenlijk maar met twee thema’s liefde en dood. Bij elk personage geef ik er mijn eigen draai aan’.

 

Frank ging aan de slag met zo’n 55 leerlingen met aspecten als wisselen van personage (je bent de verteller maar ook de personages uit je verhaal, verandering van motoriek, stemgebruik), ruimtegebruik (wanneer zijn posities spannend in de ruimte van spelers en hoe beïnvloeden die elkaar), ensemblewerk (samen in dezelfde split-second bewegen en reageren), hoe kan je als medespeler de scène van een ander ondersteunen.

 

 

 

 

 

 

 

Maitta: ‘In mijn theaterlessen is het belangrijk om met elkaar lol te beleven op de vloer. Ik probeer de fantasie van kinderen en jongeren te prikkelen maar ik daag ze ook graag uit. Wat is mooi theaterspel? Geloofwaardigheid? Betekenis? Speelstijl? In hoeverre gaat dat over techniek-beheersing oftewel het vakmanschap? Wat heeft het met jouw visie op de wereld als theatermaker te maken? Wat wil eigenlijk autobiografisch materiaal zeggen en mag je daar nog wel mee fantaseren?

Maar ook vragen over hoe je elkaar kunt stimuleren om op de vloer het beste uit iedereen te halen, blijken interessante gesprekken en oefeningen op te roepen. Wat heb je nodig om een goed team te zijn en wat is jouw aandeel daar in?

Het is prachtig om te zien hoe de jubileumworkshops de leerlingen inspireren, hoe ze alle informatie in zich opnemen en er vervolgens in de gewone lessen zelf mee aan de slag gaan. De één was onder  de indruk van de coulisse en de attributen bij de Hema musical, de ander vroeg de beroemdheden de oren van het hoofd over dat beroemd zijn. En de volgende zie ik stoeien met het nieuwe materiaal. Deze serie heeft echt goed gewerkt en ik ben achter de schermen al weer hard aan de slag om dit te evenaren in het seizoen 2013-2014. Waarschijnlijk krijgen we dan masterclasses per cursusgroep!’