2013

Jubileum workshops

 

Sjef van der Linden 14 maart in de Melkfabriek in Hilversum

Er waren ongeveer 55 leerlingen in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar. We werkten drie uur. Tussendoor was er een kleine break met heerlijke Maittaart!

 

Het thema van de workshop was : ’gewenste improvisatie’.

 

De betekenis van improviseren is: ter plekke iets verzinnen, zonder vooraf gaande aanwijzingen iets creëren, of onvoorbereid iets uitvoeren,spreken, doen.

Een ‘gewenste improvistatie’ darentegen, is een improvisatie waarbij je vooraf wél bepaalde afspraken maakt.

 

Een opdracht die wij deden was bijvoorbeeld: je loopt door de ruimte, op enig moment kom je allemaal op de grond te liggen, je start samen een liedje, je komt weer op, je komt als één groep bij elkaar  staan, je gaat in twee groepen uiteen, je loopt weg en kijkt nog éénmaal om naar de andere groep.

 

In deze opdracht zijn er momenten waar je als individu werkt, maar er zijn ook team- momenten, er zijn momenten dat je improviseert, maar ook momenten waar je tevoren al een doel bepaald had.

We werkten als één groep maar splitsten de gehele groep ook in twee om zo ook naar elkaar te kunnen kijken. De opdracht creëerde voor de kijker zeker spannende momenten: tijd en ritme waren heel sterk aanwezig. Je wist wat er komen ging, maar niet hoe en wanneer. De spelers gaven aan dat de afwisseling tussen samen en alleen, vrij en gebonden, heel leuk om te doen was.

Daarna was er de opdracht , om voordat je ging liggen een associatie te noemen bij het woord ‘pesten’. Deze opsomming werd een aantal malen herhaald waarmee ook taal/ geluid een element in de improvisatie werd.

 

Daarna zijn we met alle leeftijden door elkaar, in groepjes uiteen gegaan, om stil staande beelden te maken op de associaties die we opnoemden. Deze beelden lieten we aan elkaar zien en we bespraken ze op betekenis en wat we er mooi aan vonden. Vervolgens ging elk groepje een serie van vijf beelden maken, waarbij bovengenoemde beeld het beginbeeld was of het eindbeeld. Ook deze series toonden we aan elkaar en bespraken we.

 

Daarna hebben we een combi gemaakt van de twee lesdelen om aan de ouders te tonen. Een superfijne workshop die voor iedereen weer nieuwe leermomenten bracht.

 

 

 

Reactie ouder n.a.v. lessen en jubileum en workshops

 

Wauw, nou gefeliciteerd dan maar!

M vindt het trouwens echt top bij jou.

Complimenten dus!